vegan? PROČ proboha?

19:53 Michelle B 2 Comments

Tak tohle je asi ta nejčastější otázka, kterou teď slyším z každý strany.

A proč?

Rozhodla jsem se totiž malými krůčky posunout svůj život trochu dál. Abych v něm viděla větší smysl, měla z něj větší radost, a byla na sebe zas o něco pyšnější. Vždycky jsem totiž byla vášnivej masožrout a mlíkožrout. Propečenej steak s hranolkama, kuře s křupavou kůrčičkou, grilovanej hermelín... To bylo moje.
Ale tak nějak mi došlo, že není jídlo jako jídlo...

CHCI PŘESTAT JÍST/PÍT ŽIVOČIŠNÝ PRODUKTY.

Ale proč, proboha?
(Zdroj: https://www.pexels.com/photo/nature-animal-agriculture-cow-36347/)
...Takovýhle otázky, co mi teď moje okolí pokládá, mě ještě víc pokoply k tomu se nad tím znova zamyslet, jestli to vlastně chci fakt udělat.

CHCI.

Víte co. Já byla odmalička vychovávaná s láskou ke zvířatům. Ale to asi každej z nás. Na zvířátka jsme už jako malý caparti museli bejt "nyny" a "nebacat". Spousta z nás doma i nějaký to zvířátko měla, ze srdce jsme ho milovali a nikdy bysme mu neublížili. Nedejbože ho třeba snědli, že jo. Pamatuju si taky, že mě naši přesvědčovali, ať tomu králíčkovi nedávám jméno, protože pak mi bude líto ho sníst. A taky že jo, tenkrát jsem Káju fakt nesnědla.
Ale.. zároveň jsme (dovolim si říct) většina byla vychovaná stylem, že maso je dobrý a jsme po něm silný, že mlíko dává kravička, co se pase na louce, slepička ze sebe ty vajíčka vyprdne taky jen tak pro radost, a že Pribiňáček je povinná svačinka každý den. Šlo to k nám ze všech stran. Od rodičů, od učitelů a dokonce i v těch dětských knížkách se na nás to prasátko usmívalo, jakoby vlastně bylo vděčný za to, že nám pak může naplnit žaludky.
Už jako dětem nám prostě přišlo normální jíst zvířata.

Dokonce i teď, když jsem dospělá, jsem prostě jen tak bloumala obchodem a maso brala jen jako "věc" v regálu.
Věc zabalená v plastu, ze který uvařim dobrý jídlo.
Věc, která když se zkazí, tak jí prostě vyhodím do koše. Stejně jako blbej rohlík nebo banán. Prostě si to koupim a sním.
Ízy pízy, ne?

No jo, jenže ono to tak "ízy" vlastně vůbec neni...
(Zdroj: http://subvencije.rs/vesti/spisak-klanica-koje-otkupljuju-tovljenike-za-robne-rezerve-i-procedura/)
První zlom u mě nastal ve chvíli, kdy jsem dost často chodila kolem psího útulku. Sama doma dva hafany mám a bylo mi každýho jednoho psa v tom útulku tolik líto. Když spustili ten svůj smutnej štěkot, bylo mi kolikrát fakt do pláče. Takovýho neštěstí na jednom místě.
Ale víte co?
Pak mi došlo, že ty psi sice žijou nějakou chvíli v kotci, ale při troše štěstí se pak dostanou do milující rodinky, kde stráví zbytek života. A pokud ne, stejně mají jedno takový malý štěstí.
Žijou.
Víte, kolik zvířat takový štěstí nemá?
Já vám to povim. No... Vlastně nepovim. Já vám to ukážu. Nebo spíš vy si to ukažte sami.
Schválně.

Jděte se teď projít do obchodu.
Vidite tu uličku plnou masa? Všechny ty zvířata zabalený v plastovym obalu? Když se na to tak člověk zadívá, vidí tak 200 kuřecích křidýlek a stehýnek. Vzhledem k tomu, že všichni víme, kolik stehýnek má kuře, dokážem si spočítat, kolik je tohle mrtvejch kuřat.
Ulička masa ale neni všechno.
Teď běžte do uličky s mléčnejma produktama. Větší obchody těch uliček mají dokonce několik, protože se jim ty kvanta mléčnejch produktů do jedný prostě nevejdou.
Všechny ty sýry, jogurty, smetany, kefíry, vajíčka, pomázanky a lučiny - všechno to v sobě más kus mrtvýho zvířete. To zvíře neni samozřejmě mrtvý, když dává mlíko. Jen se k tomu pomalu blíží.
Ale to pořád není všechno. Teď zahněte do uličky se sladkostma. (Skoro) všechny ty čokoládový a máslový sušenky, oplatky, čokolády, perníky a bonbony. A ano, i ve slanejch dobrotách se toho najde dost. Teď si ještě odskočte k pečivu a mrkněte na složení svých oblíbených koblih a muffinů.
A pak zamiřte do oddělení drogerie. Možná vám to nepřijde, ale tohle je další ulička hrůzy. Spoustu všech těch mýdel, šamponů, krémů a barev na vlasy bylo testovaných na zvířatech. Víte jak to vypadá? Asi takhle. Zkuste si na tohle třeba vzpomenout, až si příště půjdete koupit tu Niveu v akci.
Výsledek obrázku pro testování na zvířatech
(Zdroj:http://slideplayer.cz/slide/3214805/)
Dokonce i v mraženým jídle najdeme spoustu zvířat.
I v produktech, kde byste živočišnou látku nečekali, se naprosto zbytečně najde bílek, mlíko, nebo třeba éčka živočišnýho původu. Proč? Sakra proč? 

A teď si dejte chviličku. Zkuste si uvědomit, že ted stojíte jen v jednom jediným obchodě ve vašem městě.
Kolik takových obchodů vaše město má? Kolik má vaše město fastfoodů, kaváren, řeznictví, drogerií a vietnamských krámků?
Navíc přichází léto a všude se teď vyrojí zmrzlinový stánky...

Nepřijde vám to trochu přehnaný? Zbytečný? Jak moc jsme vlastně závislý na pojídání zvířat. Přitom.. Kolik z nás při pohledu na živý zvíře říká, že by mu nedokázalo ublížit? Tak jaktože, když nám to někdo naservíruje až pod nos, nemáme s tím jediný problém?

(A kde teda v krámě koupíme něco, co nijak nezapříčinilo utrpení zvířete? Schválně, zkuste to příště v obchodě omrknout. :))

Začala jsem teda ze svýho jídelníčku pomalu vyřazovat všechno, čím bych měla na svědomí tuhle hrůzu. A čim víc si teď do práce nosim trochu "jiný" jídla (který ale vlastně nejsou skoro vůbec jiný), tím víc slyším argumentů od všech okolo. Přijde mi směšný, že jakmile se člověk začne snažit nedívat se jen na sebe, najednou je pro ostatní ten divnej. Nesu si k obědu smaženej kukuřízek místo klasickýho řízku a hned se na mě sesypou, že co to zas je, a proč teď jim tak zdravě. (Přitom je ten kukuřízek smaženej a mám k němu hranolky. Aha...)

A jaký jsou ty nejčastější argumenty, proč ty zvířata vlastně nemám přestat jíst?

1, Ale ty zvířata jsou na to zvyklý./Ale ty zvířata nic jinýho nepoznali, tak jim to nevadí.
Víte co, vy si taky zvyknete jíst svoje vlastní výkaly, když vám nic jinýho nezbyde. Ale dobrovolně byste se do toho prostě nepustili.
Stejně tak to prase. Kdyby si mohlo vybrat, rochnilo by se někde v bahně, pak by si šlo vyhrabat v hlíně sváču, pak by se vyvalilo na sluníčko a takhle celej den pořád dokola. Ne?
(Zdroj: https://michiko280.wordpress.com/2008/06/07/a-moment-for-the-pigs/)

2, Prosimtě, a jak může krávě ubližovat, že jí bereš mlíko? 
Tisková zpráva - Kampaň Bílé minus informuje o stinné stránce mléčného průmyslu
(Zdroj:http://bileminus.cz/pribehy-inspirace/tiskova-zprava-kampan-bile-minus-informuje-o-stinne-strance-mlecneho-prumyslu)
Tak s tímle se setkávám furt. Pořád mi někdo hučí do hlavy, že teda ať přestanu jíst maso, ale proč stop mléčným produktům? Jak tohle jako může tý krávě vadit?
Upřímně, ženský, jak by se vám líbilo, kdyby vás na celej život zavřeli do nějaký smradlavý haly bez trávy a bez sluníčka? Jedli byste z koryta a šlapali ve svých vlastních výkalech. Celej život by vás někdo oplodňoval, aniž byste to chtěli. Pak byste nosily svoje mimčo v břiše. Pak ho porodily, ale hned by vám ho odebrali. Jako matka byste si tohle pěkně protrpěla. Vysávali by z vás to mlíko, který bylo určený pro vaše mimčo, ale místo toho teď poputuje do všelijakejch nádrží a nakonec do tetrapaku, aby z něj lidská mamina mohla udělat kakao svýmu dítěti, nebo si ho nalila do kafe.
No a pak znova. A znova. A znova. Dokud by vám stačily síly. A pak, když už byste byla celá vyždímaná, za sebou měla bambiliardu dětí, který byste vůbec neviděla, by vás pověsili hlavou dolů a rozemleli do hambáče.
A život těch vašich dětí? Kráva - na mlíko a pak na jatka, bejček - výkrm a na jatka. Nemluvě o převozech. Viděli jste Zelenou míli? Ta ulička smrti ke křeslu... Tak podobně jdou ta zvířata do vozu, kde se mačkaj, nalepený jedno na druhý, jsou vyděšený a mají strach. Když dorazí na místo, zas ulička smrti, která už ale fakt tou smrtí končí. Ale to jsme odbočili.
Zvířata při transportu na jatka zakoušejí neskutečné utrpení.
(Zdroj: https://www.denik.cz/ze_sveta/transport_dobytek_jatka20080212.html)
(A malý info pro ty, co si třeba doteď myslí, že mlíko dává kráva jen z toho, že se pase (ano, i tací se najdou), tak fakt neee. Kráva má mlíko stejně jako každá ženská. Jen s mimčem!) :))

Takže ano, chci přestat s mléčnejma produktama. A to proto, že ten průmysl je snad daleko větší horor, než průmysl masnej.

3, Vždyť by ty zvířata pak byly přemnožený, kdybysme je nejedli.
Ale no tak... Ta zvířata se tak vehementně nemnoží sama přece. To my je produkujem a množíme. Pro svojí vlastní potřebu. Protože máme hlad a chuť.
Takže, jakže? Kdybysme je přestali uměle množit, byli by přemnožený? Fakt?
Battery Cages
(Zdroj: https://imgur.com/r/besteurope/Fwu9M)

4, Maso člověk potřebuje
Tohle je bod, u kterýho by se daleko zaseknout a hodiny se o něm hádat. Ano, maso obsahuje pro nás důležitý látky.
ALE, člověk už je dokáže nahradit a získat z jiných zdrojů. Víte, že spousta vrcholových sportovců jsou vegani? :)

5, Když mě to chutná
A to je problém. Jsme prostě líný. Líný něco změnit. Zvykli jsme si na něco a nechceme o to přijít.
Ale vo co, že kdybyste od mala pili mandlový, nebo kokosový mlíko (který je mimochodem tisíckrát lepší a uděláte si ho i doma), po tom kravskym byste ani nečmuchli! :)
(Zdroj: https://i.pinimg.com/originals/22/32/64/223264842b7c62c22eaa6f4cd59e1939.jpg)
Zatím jsem ve fázi, kdy maso sním jednou za dva týdny. Kravský mlíko jsem neměla asi dva měsíce. Mléčnej jogurt jsem neviděla asi tři měsíce. Vajíčko naposledy na štedrý den.
Cítím se fajn, nic mi nechybí. :)
Držte mi palce, prosím, ať tuhle svojí cestu dotáhnu do konce.
(Photo by Leah Kelley from Pexels)
Pokud jste dočetli až sem, DĚKUJU! Děkuju, že posloucháte, a že nezavíráte oči. ♥
Tímhle článkem rozhodně nechci nikoho nutit, nebo přesvědčit, aby změnil stravu. Každopádně pokud vás tenhle článek třeba trochu nahlodal k tomu, zamyslet se nad svojí stravou, a třeba se vydat podobnou cestou, určitě do toho nemusíte skočit po hlavě. :)
Zkuste třeba nejdřív přestat podporovat všechny ty jatky, mlíčný farmy a podobně. Vajíčka berte domácí, maso od farmářů. I tahle změna je krok dopředu. :) No, a když pak párkrát vyměníte řízek za kukuřízek, míchaný vajíčka za míchaný "tofujíčka" a do kafe si nalijete mandlový mlíko, budete se po jídle cítit daleko líp. :)
A kdo by se bál, že přijde o všechny ty dobroty, co doteď jedl, tak se bát nemusí. Vegani už povýšili na jinej level, než kdysi. I vegan si teď může dát grilovanej "hermelín", nebo svíčkovou se šesti! :))

Kdyby se ke mě chtěl někdo přidat, vítám ho s otevřenou náručí. Protože ve dvou se to lépe táhne! :)

A zároveň bych vás chtěla pozvat k sobě na Facebook, kam kromě mnou vyfocených fotek sdílím i různá videa - od roztomilých domácích mazlíčků, po to, jak nechutně se se zvířatama jedná - to abych se ještě víc utvrdila v tom, proč tohle všechno dělám.



2 komentáře:

  1. Jak to píšeš, tak nemám ani pocit, že by si okolí mělo říkat, že jsi divná, protože v mém okolí je naopak halda lidí, co má stejný názor jako ty. A já ti fandím, pokud tak chceš fungovat, je to přesně tvá věc. A je taky pravda, že masožravcům argumenty došly už dávno. :D Na jednu stranu je vlastně dobře, že se toto ve velkém množství rozšiřuje, vegan food atd. atd., ale právě kvůli tomu to tolik stojí, ono by nemuselo nic být tak drahé, pokud by na tom nevydělávali... Je to styl, teď se to nosí, nejíst maso, tak pojďme tomu nahodit cenu, protože to, co je víc, je drahé... Myslím, že by se muselo začít tam nahoře, aby se snížily ceny za bezlepkové jídla, vegan atd., bylo by to přístupnější lidem, kteří šetří každou korunu. Ani nevím, proč jsem se rozepsala o tomto, prostě mi taky jedou myšlenky :D, já maso stále jím, když není maso, vyhledávám právě sýr jako náhradu. Ale co si budem, všem, co se takto vyjadřujete, se vám daří :D a protloukáte do hlav spoustu myšlenek, že člověk se snaží alespoň tuto konzumaci omezovat, když už se jí nechce vzdát, že začíná přemýšlet nad tím, že jí něco špatně... a teď je to další otázka, je to dobře, že v dnešní době jsou pořád hádky ohledně toho, co vlastně člověk dá do huby? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za reakci! :) Všímám si, že se počet veganů a celkově lidí, co se o zvířata zajímají, zvětšuje.
      Děkuju moc za podporu. Samozřejmě je to jen a jen moje volba a nenutím k tomu nikoho, ani svého přítele, s kterym žiju. Ať si každý jí, co chce a sám si šáhne do svědomí, jestli mu vadí jeho strava, nebo ne. :)
      S těma cenama už to taky není, co to bývalo. Dřív bylo vegan jídlo fakt dost drahý, ale čím víc se to rozšiřuje, tím víc se mi zdá, že se dá vegansky stravovat i za hubičku. Já třeba nepociťuju v peněžence nějaký rozdíl. On to hlavně dělá marketing a celkově značky. Třeba takový mandlový mlíko - většinou ti naběhne v hlavě značka Alpro, kde to mlíko stojí 70,-, což je fakt darda. Ale takový DMko, Kaufland je mají třeba za dvacku. A doma si ho vyrobíš taky za hubičku. :)
      Co se týče těch hádek, myslím si, že je to dobře. Některý lidi to sice víc utvrdí v tom, že to maso prostě jíst budou, když ho jí celej život. Ale to jsou takový prostě natvrdlíci a jejich názor nezměníš ani kombajnem. (Mám známou na fb, co sdíli videa, kde se právě ukazuje to nechutný zacházení se zvířatama a to, jak je třeba rozemelou do gumovejch medvídků a k tomu napíše: "Další videa co mě vážně dokážou vytočit! Opět zopakuji moji větu. Stejnak to maso, vajíčka budete jist dále tak proč se to tak hroti... nechápu nechápu."
      Každopádně se najde ale i spousta lidí, co to mají naopak. Čím víc o tom začínají slýchat, vidět a dozvídat se informace, tím víc je to nutí se zamyslet a něco dělat. Což byl i můj případ. :)

      Vymazat

Každý komentář potěší, děkuju vám ♥