Foťák je můj kámoš #2 - Expoziční trojúhelník - pokračování

18:00 Michelle B 8 Comments

Ahoj! :)

Nechtěla jsem vás nechat dlouho čekat (určitě jste už napnutý jak kšandy, haha). A tak dnes vydám dokončení článku o trojici poslíčků světla ve foťáku (zase jedno haha). :)

Malý testík, než otevřete celý článek. (schválně, kdo minule dával pozor).
Kdo se nám do minulého dílu o expozičním trojúhelníku nevešel?




No přece rychlost závěrky. Tak se na ní jdeme podívat! :)

Minule jsme si řekli, že pomocí tří složek (ISO, clona, rychlost závěrky) dokážete vyfotit správně exponovanou fotku. Vysvětlili jsme si, co to znamená hodnota ISO, clona a jak tyto hodnoty správně nastavit.

A jakou roli v tom tedy hraje rychlost závěrky (expoziční čas)?

Jasně, bude to mít opět něco společného se světlem!

Expoziční čas totiž znamená dobu, po kterou je otevřena závěrka fotoaparátu, která (opět) pouští do foťáku světlo. Čas expozice se může pohybovat od tisicín sekundy až po několik sekund a tato doba způsobí, jak moc světla stihne za tu dobu dopadnout do foťáku, ale zároveň i to, jestli bude fotka ostrá nebo ne.

Za dobrého světla je ideální čas od 1/100 a méně. V noci se ale nedostatkem světla tato doba prodlouží až na několik vteřin. Je ale dobré vědět, že na dlouhé časy (například 1/30, 1/20, 1, 4  a více) naše ruce nestačí. Ikdyž se nám zdá, že se nám ruce netřesou, pokud budete fotit na na dlouhý čas, na fotce to vidět bude. Fotka bude rozklepaná a rozmázla. Ideální je použít stativ, v levnějším případě si foťák na něco položit, nebo alespoň opřít ruku o něco pevného. :)

Jak nastavit ideální čas?

Na to je těžká odpověď. Zálěží totiž, jestli zrovna fotíte nějaký statický předmět, a nebo pohyb.
Při focení statiských věcí vám stačí kratší časy (1/100, 1/80 atd.). Pokud se ale chystáte fotit pohyb, musíte se rozhodnout, jestli chcete pohyb zmrazit, nebo ho "rozmazat". 


Pro zmrazení, použijete velmi krátké časy (1/400 a více). Ve výsledku dostanete něco takového:
(Zdroje obrázků: http://hiviz.org/hsi/class2001/blythe/intro.html, http://photos.keithcroberts.com/blog/tag/stop-action/) 

Dlouhé časy použijete například v případě, pokud fotíte pohybující se hvězdy

(Zdroje obrázků: http://7-themes.com/6896854-amazing-long-exposure-wallpaper.html, http://digital-photography-school.com/long-exposure-photography/)

projíždějící auta
 (Zdroj obrázku: http://www.demilked.com/long-exposure-photography-inspiration-examples/)


techniku zvanou light-painting
 (Zdroje obrázků: http://nedhardy.com/2011/12/22/31-awesome-examples-of-long-exposure-photography-2/, http://themetapicture.com/long-exposure-batman/)

panning (zmrazení pohybujícího se objektu, ale rozmazání pozadí)


(Zdroje obrázků: http://improvephotography.com/726/6-tips-to-improve-your-panning-photography, https://www.ephotozine.com/forums/topic/day-13-july-2013--panning-shots-104210)



ale i při focení vody, atrakcí, vzletu letadel a miliónu dalších věcí.. :)

Tak, pokud jste došli až sem apochopili expoziční trojúhelník, tak vám gratuluju! Právě jste se naučili to, co dokáže foťák v režimu Automat. Ale nenaštvěte se! Foťák né vždycky odhadne správné hodnoty, nedokáže vycítit, jak zrovna chcete fotku osvětlenou, jak moc ji chcete zaostřenou a podobně. :) 
Vždy je lepší, nastavit si hodnoty sami přesně tak, jak chcete vy! A proto je dobré vědět, s čím přidat, či ubrat, abyste byli s fotkou co nejspokojenější! :)

Pro dnešek je to už vše,
tak pa, Michelle ♥












8 komentářů:

  1. Jé, asi půl roku zpátky jsem s kámoškou řešila, že neznáme žádný blogy o focení od "obyčejných lidí", tím myslím ne profesionální fotografy a teď jsem na jeden narazila! :)
    Kdyby se ti chtělo věnovat článek třeba něčemu víc blogerskému, jako focení jídla (to ocením já), kosmetiky (to zase kámoška) a podobně, budu jenom ráda :-P
    Tak se budu těšit na další články a držím palce :)
    Verča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějak v tu dobu jsem začala přemýšlet nad založením blogu.. :D asi jsem vám zrovna četla myšlenky. :D
      Jelikož nejsem zas takový kosmetický nadšenec, nevím jestli se k focení kosmetiky/líčení někdy dostanu. Co se týče jídla, chystám se přidat pár svých oblíbených receptů, tak si tu třeba to své najdeš.. :) Když bude jakákoliv jiná příležitost, určitě ji využiju! :)

      Vymazat
  2. jéé super, takéto články sa mi zídu, som úplný lajik! :)
    ľúbezná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezva! Těší mě, že jsou moje články pro někoho přínosem :)

      Vymazat
  3. super článok, síce fotím už dlhšie, ale pomohol ! :)
    COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  4. Wow, bezva článek, jsem ve focení takový "zelenáč" a maximálně co mi jde, jsou vtipné momentky a selfies :D (ano, jsem trapná) takže děkiji za vysvětlení! :)

    OdpovědětVymazat
  5. No tak to je luxus teda! To bych taky někdy chtěla umět! chci si pořídit nový foták, ale než se k tomu rozhoupu tak si to zase 5x rozmyslím :( :D

    Moc děkuji! :) No je to málo, ale pokud tělo funguje normálně (máš menstruaci), tak v tom problém nevidím :) jistě tu postavu nemáš zadarmo a tvrdě makáš, takže at ostatní závidí! :P :D :)
    http://the-biggestfear.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Opět děkuju za skvělé vysvětlení !!! Hned zítra to jdu vyzkoušet. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší, děkuju vám ♥