Foťák je můj kámoš #2 - Expoziční trojúhelník?!

14:01 Michelle B 12 Comments

Ahoj! :)

Jsem neskutečně překvapená, že se vám minulý "foto" článek tolik líbil! :) Udělali jste mi obrovskou radost! A proto jsem si pro vás připravila další.


Tentokrát vás trošku seznámím s expozičním trojúhelníkem. Téma je to trošku rozsáhlejší, takže to nejspíš rozdělím do dvou částí, abyste u toho neumřeli nudou. :)







Co je to vlastně expoziční trojúhelník?

Tvoří ho tři složky - citlivost ISO, clona a rychlost závěrky/čas. Pomocí nastavení těchto tří složek dokážete vyfotit správně exponovaný (osvětlený) snímek. Pokud se netrefíte do správných hodnot, bude vaše fotka přeexponovaná (přesvětlená) a nebo podexponovaná (tmavá). 

Tak jo, ale co ty tři složky představují?

Začneme citlivostí ISO. Je to vlastně citlivost snímače na světlo. Při jasném denním světle je ideální nastavit si co nejmenší hodnotu (např. 100). Jakmile však zapadne slunce, je pod mrakem, nebo jste v tmavé místnosti/na koncertě, je potřeba na snímač dostat větší množství světla. Toho docílíte zvýšením hodnoty ISO (např.800). Ideální je také fotit při vyšší hodnotě ISO, pokud fotíte sport/pohyb. :)
(Zdroj: vlastní zpracování)

Při jasném denním světle nám stačí malá hodnota ISO (100,200), aby byl snímek správně osvětlený. Pokud použijeme vyšší hodnotu ISO (400 a více), na snímač bude dopadat daleko větší množství světla, než je potřeba a snímek bude přesvětlený. 


(Zdroj: vlastní zpracování)

(Foceno v půl desáté večer!)

Jakmile ale slunce zapadne, světla zhasnou, je nám malá hodnota ISO (100,200,400) k ničemu. Na snímač dopadá málo světla a fotka je příliš tmavá. Světlo přidáme tím že zvýšíme hodnotu ISO (800,1600,3200,6400)  :)

JENŽE! Nic bohužel není zadarmo! :( .. Čím větší bude tma a vy budete zvyšovat hodnotu ISO, tím víc se vám na fotce začne objevovat šum. Při opravdu vysokých hodnotách ISO si se šumem na fotce těžko poradí i nějaký editor na úpravu fotek.

(Foceno v půl desáté večer, hodnota ISO 6400.)

Na první pohled šum občas není tak výrazný.. Ale když snímek přiblížíme, je zřetelný ažaž (a to už se nám fakt nelíbí!)

Ale vždyť fotografové běžně fotí za né úplně dobrých podmínek a šum tam stejně nemají!!?


To proto, že tu máme ještě clonu!


Co je to clona? 

Clona je vlastně otvor, který nám reguluje množství světla, které projde objektivem. Prostě taková záclona - když svítí slunce, zatáhnete, protože světla máte až moc a svítí vám do očí. Jakmile slunce začne zapadat, roztáhnete záclonu aby světlo mohlo prostoupit do bytu. (Nebo prostě rozsvítíte světlo :D). 

Zároveň nám clona ovlivňuje hloubku ostrosti. To znamená, jak moc je rozostřené pozadí. Pokud fotíte krajinu, použijete vysoké clonové číslo - chcete zaostřenou celou krajinu. Pokud fotíte například makro nějakého objektu, zvířete apod. - chcete aby objekt/zvíře krásně vyniknul - použijete nízké clonové číslo - objekt bude krásně zaostřen a pozadí rozostřené :)





Jak tedy nastavit ideální clonu?
Nízká clonová čísla - pro focení makra, portréty
Mírně vyšší hodnota clony - sport, focení dětí/zvířat v pohybu
Vysoká hodnota clony - krajina, architektura
 


A třetího člena trojúhelníku - rychlost závěrky - si popíšeme v dalším článku! :) 

Pokud vám něco nebude jasné, ráda se pokusím vám pomoct! :) 

Tak pa, Michelle ♥

12 komentářů:

  1. Opět krásný článek! Myslím, že toto je přínosné snad pro každého :). Obzvlášť v této době. Takže děkuji za tak poučná slova. O něčem tedy vím, třeba o tom ISU, ale něco je pro mě nové, takže skvělý!! Tleskám a budu se těšit na pokračování :).

    http://es-veronica.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvoje komentáře mě vždycky neskutečně potěší! Jsi vážně zlatá :)
      Děkuju a jsem ráda, že moje články jsou i přínosem. :)

      Vymazat
  2. Krásny článek a moc pekne fotky :)

    OdpovědětVymazat
  3. páni, nikdy bych neřekla, jaká je ve skutečnosti focení věda :O obdiv!
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se ti jen zdá.. :) Takhle to působí hrozně složitě, ale ve skutečnosti, jakmile držíš foťák v ruce, je to úplně něco jiného.. :)

      Vymazat
  4. Zrcadlovku mám už 3 roky, ale těmhle technickým věcem absolutně nerozumím. :D Všechno dělám tak nějak pocitově a zatím mi to celkem i vychází k mé spokojenosti. :D Ale děkuju za vysvětlení, teď už to možná všechno pochopím. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě ležela asi tři roky ve skříni a teď se za to proklínám! Ale pak jsem po ní šáhla a začala zkoušet :) O tyhle technický věci proč a jak to vlastně funguje jsem se začala zajímat teprve teď. :D Podle mě není až tak důležitý tohle všechno znát, taky jsem v začátcích spíš experimentovala.. jen je dobrý vědět, že když je dost větla, stačí s tímhle ubrat, s tímhle přidat, aby byl člověk spokojený. :)

      Vymazat
  5. Super, v blogerském světě za rozšiřování povědomí o focení rozhodně palec nahoru! Někdy je mi až smutno z lidí, kteří nutně musí mít zrcadlovku, ale vůbec netuší, co všechno nabízí a fotí tím stejně jen selfíčka v zrcadle, na automat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že i já jsem kdysi kradla taťkovu zrcadlovku, fotila na automat všechny možné kraviny a byla na to náležitě pyšná :D (protože jsem prostě fotila zrcadlovkou! ;D) Aspoň trochu rozumu jsem měla a nikam to nevystavovala. Pak ale ležela ve skříni, vytáhla jsem ji jen zřídka. Teď už na ní nedám dopustit! :)
      Mockrát ti děkuju! :) Jsem ráda, že to, co dělám, má alespoň trochu potenciál. :)

      Vymazat

Každý komentář potěší, děkuju vám ♥