Foťák je mů kámoš #1 - JPEG vs. RAW

20:20 Michelle B 13 Comments

Ahoj! :)

Tak jsem po delší odmlce kvůli práci, zkouškovému a návštěvy Rock for people zase zpět! :)
A říkala jsem si, že tenhle blog jsem zakládala především o fotografii a zatím se tu objevila jen random směs mých fotek. Ale to se změní!

Mám plnou hlavu nápadů, chci vám aspoň maličko přiblížit funkce fotoaparátů. Jasně, můžete si všechno najít na různých "profesionálnějších" stránkách. Ty jsou ale občas plné odborného textu, na který bych potřebovala překladatele.
Nejsem žádný profík. Jsem jen blázen do focení a ráda bych vám všechny tyhle věci popsala víc laicky s názornými ukázkami. A dnes chci začít tím, že vám vysvětlím, proč je lepší přestat fotit fotky do jpegu. Tak jdeme na to! :)



(Zdroj: weheartit.com)




Slyšeli jste už někdy o formátu RAW? Že ne? Chyba!

Formát RAW (z angl. "syrový") svůj název nenese náhodou. Jde totiž o jakási "syrová" data. Nicméně, rozdíl vytváření jpeg a raw souboru vám tu popisovat nebudu (tyhle technologický řečičky najdete totiž všude jinde) a vrhneme se rovnou na rozdíly!

Ty jsou totiž patrné už při vyvolání na počítači:


Fotografie v JPEG

Fotografie v RAW


Můžete si všimnout, že JPEG si toho sám víc vykreslí a převede na hodnoty, které se mu hodí nejvíc. Na rozdíl od toho RAW ponechá vše tak, jak to je a jak to vidíte vy. 

A co když se vám fotka nepovede? Máte ji přeexponovanou (přesvícenou) nebo naopak moc tmavou, a nebo jste špatně zachytili barvy? S jpegem toho moc nenaděláte. Pokud chcete přidat na fotku víc světla, výsledek bude vypadat otřesně. Pokud fotíte do rawu, nic není ztraceno! :)

Stačí otevřít například Zoner Photo Studio nebo Adobe Photoshop, který má pro úpravu Rawů speciální modul. Pár kliknutí a nikdo by nepoznal, že se fotka na první pohled zdála ztracená. :)


Fotografie v JPEG

Můžete si všimnout, že pokud se snažíme zesvětlit fotku pořízenou v JPEG, nemáme absolutní šanci, aby fotka vypadala k světu. Světlo i barvy jsou příšerné a na tmavých místech ve křoví vidíme tmavá rozpixelovaná místa. Celá fotka působí nepřirozeně.


Fotografie v RAW

A nyní fotka pořízená v RAW. Světlo i barvy působí, jakoby fotka byla pořízena ze denního světla bez jakéhokoliv problému. :)

Fotili jste jako o závod a nahromadila se vám kupa fotek, které chcete upravit?
A jééje, no tak to vás čeká dlouhé odpoledne a ještě k tomu se vám z toho množství určitě zasekne počítač. Ale s Rawem NE! 
Můžete otevřít klidně 80 fotek a s počítačem to ani nehne. Všechny se krásně otevřou, vidíte je krásně pod sebou a nemusíte se bát, že ztratíte data.


Modul Camera Raw v Photoshopu

No jo, ale to jako vážně budu upravovat všech 80 fotek zvlášť?
Ale vůůůbec ne. :) Stačí jednu fotku vytvořit podle svých představ, potom označit všechny podobné fotky a kliknout na Synchronizovat.




A co se týče ukládaní úprav?
Jediným kliknutím na "Otevřít obrazy" se začnou všechny fotky konvertovat do vámi požadovaného formátu (třeba jpeg). Program pracuje sám, takže se můžete vrhnout na jinou práci :) (Třeba o tom napsat článek na blog:))




A co nevýhody? (No jo, nic není jen tak..)
Každá fotka si vyžaduje alespoň konvertaci. Bohužel, žádnou fotku nebudete moct ihned hodit na fejsíček ani instagram. 
Větší kvalita si vyžaduje i větší paměť. Fotky v RAWU můžou mít klidně třikrát větší velikost než v JPEG. (Ale stojí to za to! ;)


Už jste zkoušeli fotit do formátu RAW? Zamlouvá se vám, jak snadno se s ním pracuje? Chcete i do budoucna takovéhle typy článků? 

Pa, Michelle ♥

13 komentářů:

  1. A pry ze nejsi profik, nahodou je to perfektne napsane a pro me velmi poucne, doufam,ze bude vice navodu :). Ja tedy o tomto rawu nikdy neslysela, ale aspon vim zase neco jineho :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, jsem ráda, že se článek zalíbil a že jsem pro tebe odhalila něco nového. :) Určitě plánuju víc takových :)

      Vymazat
  2. To se mi hodi, mam ted novy fotak a clanek super :)
    dreammorebabe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať jste s novým foťákem kamarádi a nezapomeň se pochlubit, jak to s ním jde! :)

      Vymazat
  3. v rawku fotí kamarátka, však nikdy nemá na to pamäť vo foťáku :D.
    aj ja som už nad tým rozmýšľala, ale stále sa dajú nafotiť pekné fotky aj na obyčajný jpeg, ak človek dokáže "kúzliť" v foto-upravovačoch :).

    Kejmy ♥.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, chce to hodně paměti.. taky nad tím občas zoufám :D
      To máš rozhodně pravdu, jen si myslím, že je jednodušší "zachránit" nepovedený snímek v rawu než v jpeg. :)

      Vymazat
  4. Tak tohle je perfektní článek, který se mi rozhodně vyplatilo přečíst. Děkuji moc! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já děkuju! :) Nečekala jsem, že zrovna tohle téma bude mít takový ohlas.

      Vymazat
  5. Moc ráda fotím a upravujiv PS, ale nikdy mě nenapadlo fotit nebo upravovat v něčem jiném než ve formátů JPEG. Ale vzpomínám si, že když jsem byla u jedné fotografky a ukazovala i fotky, tak byly takové tmavší a říkala, že to se nic neděje, že to se jen dodá světla a já nechápala, protože když přidáš hodně světla v JPEG, tak už to nevypadá nejlíp. Tak už aspoň vím jak na to. Jinak do budoucna bych si chtěla pořídit lepší foťák, ale jestli pořídím, to je ještě ve hvězdách! :D Super článek a určitě víc takových :).

    http://es-veronica.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem dlouho nemohla rawu přijít na chuť. Nechtělo se mi každou fotku upravovat, s jpegem jsem se tolik zdržovat nemusela. Ale pak jsem právě fotila pohyb za šera a s pláčem jsem potom doma zjistila, že ani jedna fotka není použitelná. No a tak jsem se začala kamarádit s rawem a teď na něj nedám dopustit! :)
      Věřím, že se ti to brzo splní a budeš fotit jak o závod! :)

      Vymazat
  6. O RAW jsem se dozvedela az kdyz jsem zacla spolupracovat s moji fotografkou.. Jinak mas vsechno moc hezky vysvetlene, opravdu ocenim podobne dily protoze ja jako laik.. no bida to je :D
    Lenny Mali i Danmark

    OdpovědětVymazat
  7. Přiznám se, že mi trvalo hodně dlouho, než jsem překonala lenost fotit do raw,ale už bych neměnila. Akorát mě vždycky naštve když jdu fotit, zapomenu si dát fotky z karty do počítače a nezbude mi nic jiného než fotit do jpg protože nemám na kartě místo:-/

    OdpovědětVymazat
  8. Úžasný návod, přesvědčilas mě. Hned půjdu zkoušet :-) Díky, iva

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší, děkuju vám ♥